Η μονή της Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας κτισμένη σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη του κρητικού τοπίου στην κρητική ενδοχώρα, στη βορειοανατολική πλαγιά των λασιθιώτικων βουνών, δεσπόζει στη λεκάνη απορροής του Αποσελέμη και στην οδική πρόσβαση που οδηγεί στο Οροπέδιο Λασιθίου.
|
Νότια όψη καθολικού Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας - cretanlandscape |
|
Η κάτοψη του ναού,
πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=9101 |
Το καθολικό της μονής αποτελεί ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό παλίμψηστο, με διαδοχικές οικοδομικές και τοιχογραφικές φάσεις. Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα για το μνημείο (επιγραμματικά μπορείτε να ανατρέξετε
στη σχετική περιγραφή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού), το αρχικό τμήμα του, που αποτελεί το σημερινό Ιερό Βήμα, αποτέλεσε τον αρχικό ναό, ο οποίος επεκτάθηκε στα δυτικά. Παρόλο που η εμφανής διαδοχή οικοδομικών φάσεων και τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά των τοιχογραφιών υποστηρίζουν αυτή την άποψη, ο κεραμοπλαστικός διάκοσμος που παραπέμπει στη βυζαντινή ναοδομία, αλλά και η κάτοχη του ναού θέτει ερωτήματα. Ενδεχομένως προϋπήρχε βυζαντινή φάση κατεστραμμένου ή ημιτελούς ναού στο κεντρικό τετράγωνο της κάτοψης, παραπέμποντας σε κάποια παραλλαγή του σταυροειδούς εγγεγραμμένου αρχιτεκτονικού τύπου. Εάν, από την άλλη πλευρά, η κατασκευή αυτή ανάγεται στη βενετική περίοδο, είναι ενδιαφέρουσα η απτή προσπάθεια ένταξης βυζαντινών διακοσμητικών στοιχείων στην κατασκευή που, μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε, αντανακλά άμεσα ζητήματα εύγλωττης έκφρασης ταυτότητας από τους κτήτορες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου