Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

"The five essential points of health of houses"

Ακρογιάλι στον Λέντα, μέρος όπου βρισκόταν αρχαίο Ασκληπιείο. Η φωτογραφία δείχνει την ακτή ανατολικά του Λέντα, ένα ήρεμο δειλινό. Φωτογραφία Απριλίου 2015
Ακρογιάλι στον Λέντα, μέρος όπου βρισκόταν αρχαίο Ασκληπιείο.
Φωτογραφία Απριλίου 2015 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που γιορτάζεται στις 7 Απριλίου κάθε χρόνο, αφιερωμένη στους νοσηλευτές/τριες και τις μαίες, ψάξαμε για απλές πρακτικές συμβουλές που μπορούν να φανούν χρήσιμες αυτές τις δύσκολες μέρες που πολλά πράγματα πια τα θεωρούμε αυτονόητα. Τι έκαναν στο παρελθόν και πως η γνώση αυτή μπορεί να μας βοηθήσει σήμερα και στο μέλλον;
Τον 19ο αιώνα που τότε είχε ξεκινήσει τα βήματα της η σύγχρονη νοσηλευτική, πρωτοπόρο ήταν το βιβλίο της Florence Nightingale, Notes on Nursing, που εκδόθηκε στη Βρετανία το 1859. Στην αρχή του βιβλίου καταγράφει ρητά τα πέντε βασικά σηµεία για την εξασφάλιση της υγείας εντός των οικιών:


1. Καθαρός αέρας 2. Καθαρό νερό 3. Αποτελεσµατική αποστράγγιση 4. Καθαριότητα 5. Φως


Μπορεί πια τα σπίτια να έχουν παροχή νερού και αποχέτευση, όμως αυτά τα βασικά σημεία δεν παύουν να ισχύουν, ο εξαερισμός και ο φυσικός φωτισμός των κτηρίων είναι πολύ σημαντικά, όπως και η καθαριότητα, ενώ η σύγχρονη τεχνολογία με τις θερμομονώσεις, τους αφυγραντήρες, τους ιονιστές κοκ μας παρέχει χρήσιμα εργαλεία που δεν υπήρχαν στις παλαιές εποχές.


Nightingale F. (1859), Notes on Nursing: What it is, and what it is not. London: Harrison, 59, Pall Mall, Bookseller to the Queen.


#ΜένουμεΣπίτι
#stayhome #staysafe #socialdistancing
#publichistory

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου