Σάββατο 18 Απριλίου 2020

ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑΟΔΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΨΙΜΟ 19ο ΑΙΩΝΑ


Ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Τύλισο Ηρακλείου, παραμονή της γιορτής του Αγίου, 05.12.2018, λήψη του εξωτερικού του ναού από τα βορειοδυτικά
Ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Τύλισο Ηρακλείου

Η ναοδομία ως εκδήλωση ταυτότητας και ανάπτυξη τομέα οικονομικών δραστηριοτήτων: πριν 100 -150 χρόνια κτίστηκε ένας μεγάλος αριθμός ναών στην Κρήτη, ένα τιτάνιο πραγματικά έργο. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, 18 Απριλίου, σκεφτείτε τον ναό της γειτονιάς ή του χωριού σας, πολύ πιθανώς κτίστηκε τότε με τον ηρωισμό και τους κόπους της τοπικής κοινωνίας πέντε - έξι γενιές πριν. Για πρώτη ουσιαστικά φορά, όψεις αυτής της ναοδομίας διερευνήθηκαν διεπιστημονικά και τα πρώτα αποτελέσματα αναφορικά παρουσιάζονται στην πρόσφατη έκδοση:
Πρακτικά του E΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ που έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στις 15-16 Δεκεμβρίου 2017, όπου η ομάδα μας συμμετείχε με την ανακοίνωση:
Ευάγγελος Χαριτόπουλος, Μανόλης Δρακάκης, Ευαγγελία Εληώτη, "ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑΟΔΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΨΙΜΟ 19o ΑΙΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΗΓΕΣ".


Κατά το δεύτερο μισό λοιπόν του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, σε ολόκληρη την Κρήτη έλαβε χώρα μία εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα με πολυάριθμες ανεγέρσεις ναών. Βασικό χαρακτηριστικό των ναών αυτής της περιόδου είναι η τυπολογική και μορφολογική τους συνάφεια, με πολλές εκλεκτικιστικές επιδράσεις από την αρχιτεκτονική της βενετικής περιόδου στο νησί. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα παρουσιάζονται στη συνέχεια τρεις ναοί από την ενδοχώρα της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου: οι ναοί του Αγίου Νικολάου στην Τύλισο, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Αρκαλοχώρι και της Αγίας Τριάδας στα Βασιλικά Ανώγεια στη Μεσαρά. Για τους συγκεκριμένους ναούς έχουν διασωθεί τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που συντάχθηκαν με αφορμή την κατασκευή τους, παρέχοντας όψεις της πρόσληψης της ναοδομίας της περιόδου αυτής από τους συγχρόνους της. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση των πληροφοριών που περιέχονται στα έγγραφα αυτά αναφορικά με το ιστορικό, την τυπολογία, τα κατασκευαστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των ναών, τις οικοδομικές τεχνικές, το κόστος των εργασιών σε χρόνο και χρήμα, την οργάνωση των συνεργείων, καθώς και τις πληροφορίες για τους εργολάβους και τους κτήτορες.


Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση στον εξής σύνδεσμο:



Δείτε τα Πρακτικά συνολικά σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου