Σάββατο 30 Μαΐου 2020

#Then_and_now: μερικές σκέψεις υπερθέτοντας ιστορικές φωτογραφίες από τη Μάχη της Κρήτης με σημερινές, 79 χρόνια μετά

Φωτογραφία απογευματινή ώρα της 21ης Μαΐου 1941, από τα δυτικά του εξάρματος και το φλεγόμενο γερμανικό μεταγωγικό που απεικονίζεται, ένα Ju52, με πορεία ΒΔ - ΝΑ, επλήγη λογικά από τα βρετανικά αντιαεροπορικά στην περιοχή του λιμανιού και συνετρίβη προφανώς στην περιοχή ανάμεσα στην πάνω Αλικαρνασσό και τα Δύο Αοράκια.  https://www.instagram.com/p/CA03nxGHFuR/?utm_source=ig_web_copy_link


Πριν ορισμένα χρόνια ο Christos Theodoridis με πληροφόρησε για μία ιστορική φωτογραφία από τη Μάχη της Κρήτης στην περιοχή του Ηρακλείου, ρωτώντας με αν γνωρίζω ποιος είναι ο λόφος που απεικονίζεται. Πέρασε πολύς καιρός, όλο αυτό το διάστημα δεν είχα ξεχάσει αυτό το ερώτημα και πάντα κοιτούσα τις κορυφές των λόφων στα ανατολικά της πόλης μήπως και εντοπίσω το σημείο. Τυχαία οδηγώντας φέτος εμφανίστηκε μπροστά μου, δεν ήταν λόφος αλλά ένα μικρό βραχώδες έξαρμα στην περιοχή του Κατσαμπά.

Η λήψη της φωτογραφίας έγινε απογευματινή ώρα της 21ης Μαΐου 1941, από τα δυτικά του εξάρματος και το φλεγόμενο γερμανικό μεταγωγικό που απεικονίζεται, ένα Ju52, με πορεία ΒΔ - ΝΑ, επλήγη λογικά από τα βρετανικά αντιαεροπορικά στην περιοχή του λιμανιού και συνετρίβη προφανώς στην περιοχή ανάμεσα στην πάνω Αλικαρνασσό και τα Δύο Αοράκια. Μιλώντας προσφάτως με τον Χρήστο μου είπε για την ομάδα Greece at WWII Archives στην οποία συμμετέχει, όπου είδα πολλές ενδιαφέρουσες ιστορικές φωτογραφίες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και επί του προκειμένου για τη Μάχη της Κρήτης. Ανάμεσα στις φωτογραφίες που βρίσκονται αναρτημένες ξεχώρισα ορισμένες που δείχνουν γνωστά τοπόσημα του Ηρακλείου τις ημέρες των μαχών, απόκοσμα από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών και με εμφανείς τις καταστροφές από αυτούς. Εμπνευσμένος από το έργο της Jo Teeuwisse "Ghosts of War" μπήκα στον πειρασμό να βάλω σε υπέρθεση τις ιστορικές αυτές φωτογραφίες σε σημερινές από το ίδιο όσο ήταν δυνατόν σημείο λήψης. Με δεδομένη ιδιαίτερα τη χθεσινή θλιβερή επέτειο της 29ης Μαΐου, που σηματοδότησε πέραν της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης την πτώση του Ηρακλείου στους Γερμανούς το 1941, ας μη ξεχνάμε βλέποντας τις φωτογραφίες αυτές του αστικού και υπεραστικού τοπίου της πόλης ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή και ότι αυτή η οικεία και ειρηνική εικόνα της καθημερινότητάς μας δεν παύει είναι εύθραυστη και αν δεν προσέξουμε μπορεί να μεταβληθεί σε έναν εφιάλτη πολεμικού χάους.

#then_and_now #WWII #BattleofCrete

#Greece #Crete #Heraklion
#cretanlandscape_raise_awareness #cretanlandscape




















* Ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης: https://www.instagram.com/p/CA03nxGHFuR/?utm_source=ig_web_copy_link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου