Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά: ο δυτικός ορμίσκος και το μικρό ακρωτήρι με τον ομώνυμο ναό.



"Ιγκουάνα μπιτς". "Αμμώδης ακτή, με αλμυρίκια, σε ορμίσκο στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων https://www.instagram.com/p/CCEvGPnH_Uy/?igshid=epnyky00jbm2
Ο δυτικός ορμίσκος των Αγίων Αποστόλων και ο ομώνυμος ναός στο μικρό ακρωτήρι της φωτογραφίας.
https://www.instagram.com/p/CCEvGPnH_Uy/?igshid=epnyky00jbm2


Μία πραγματική όαση φυσικού περιβάλλοντος, αθλητισμού και αναψυχής στο περιαστικό τοπίο των Χανίων, που λίγες πόλεις έχουν την πολυτέλεια να έχουν. Η κήρυξη της ευρύτερης περιοχής των αμμωδών ορμίσκων και μικρών βραχωδών ακρωτηρίων ως αρχαιολογική ζώνη από το Υπ.Πο. αναμφίβολα συνετέλεσε στη διατήρηση του τοπίου και του δημόσιου χώρου, στην κατεξοχήν λαϊκή παραλία των Χανίων.




Με βάση το ΦΕΚ κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου (ΦΕΚ 1236/Β/1-9-2005) αναφέρεται:

"Στην περιοχή του ως άνω κηρυσσόμενου αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνονται οι τρεις χερσόνησοι από τη δυτική παραλία των Αγίων Αποστόλων μέχρι και την παραλία της Χρυσής Ακτής.Η οριοθετούμενη περιοχή, πέραν των άλλων χαρακτηριστικών που συγκεντρώνει (ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, νεώτερες ιστορικές μνήμες), έχει αποδώσει σημαντικές αρχαιότητες. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπισθεί ίχνη μινωικής εγκατάστασης, αρχαιολογικά στρώματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, κατάλοιπα παλαιοχριστιανικής βασιλικής, ο ναΐσκος των Αγ. Αποστόλων, καθώς και αρχαία λατομεία".

Τοπογραφικός χάρτης που δείχνει τα όρια της κηρυγμένης αρχαιολογικής ζώνης των Αγίων Αποστόλων Χανίων από το ΦΕΚ κήρυξης (ΦΕΚ 1236/Β/1-9-2005), σε υπέρθεση σε δορυφορική φωτογραφία από το Google Earth και με υπόμνηση της θέσης του ναού των Αγίων Αποστόλων και των παιδικών κατασκηνώσεων


Πραγματικά είναι πολύ σημαντική η διαχρονική χρήση του χώρου, πάντα υπό το πρίσμα της δυναμικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του φυσικού με το ανθρωπογενές τοπίο. Η γεωμορφολογία της περιοχής έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην ανθρώπινη δραστηριότητα στον χώρο με κέντρο ενδιαφέροντος τους ορμίσκους που αποτέλεσαν φυσικά λιμάνια και τις βραχώδεις γλώσσες γης ανάμεσα τους που παρείχαν ιδανικές θέσεις λατόμευσης. Είναι εντυπωσιακό ότι αν παρατηρήσει κανείς την περιοχή των Αγίων Αποστόλων με την περιοχή της παλαιάς πόλης των Χανίων θα προσέξει την ομοιότητα της γεωμορφολογίας τους, καθώς πρόκειται για μία σειρά βραχωδών εξαρμάτων γης με ορμίσκους ανάμεσά τους, οι οποίες βραχώδεις γλώσσες γης εξέχουν στην κατά τα άλλα εν πολλοίς ομαλή και αμμώδη ακτογραμμή από την περιοχή της πόλης των Χανίων ως το Κολυμπάρι.
Η αρχαιολογική ζώνη των Αγίων Αποστόλων σε σχέση με την πόλη των Χανίων και την γύρω περιοχή, υπέρθεση τοπογραφικού χάρτη του ΦΕΚ κήρυξης αρχαιολογικής ζώνης (ΦΕΚ 1236/Β/1-9-2005) στο υπόβαθρο δορυφορικών λήψεων του Google Earth

Αμφότερες οι δύο περιοχές, των Χανίων και των Αγίων Αποστόλων, είχαν διαχρονική χρήση του χώρους τους, ωστόσο στα Χανιά αναπτύχθηκαν αστικές δομές, ενώ στους Αγίους Αποστόλους οι δραστηριότητες είχαν πρωτογενή κυρίως χαρακτήρα. Οι γλώσσες γης στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων έχουν γεωλογικό στρώμα για εξαγωγή οικοδομικών λίθων και η άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που προσέφερε τις μοναδικές στους παλαιότερους αιώνες δυνατότητες μαζικής μεταφοράς βαρέων υλικών. Είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι σίγουρα χρησιμοποιήθηκαν λίθοι για τις εκτεταμένες ανάγκες των οικοδομικών δραστηριοτήτων και δημοσίων έργων στα Χανιά κατά τη βενετική περίοδο.

Στους νεώτερους χρόνους, στον μεσοπόλεμο, στην περιοχή δημιουργήθηκαν παιδικές κατασκηνώσεις, μία πρωτοποριακή δράση για την εποχή που είχε σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά που δεν είχαν τις σημερινές δυνατότητες διαβίωσης να έχουν την ευκαιρία καλοκαιρινών διακοπών και κυρίως καλύτερης διαβίωσης. Οι κατασκηνώσεις έκλεισαν κατά την Κατοχή και μεταπολεμικά χρησιμοποιήθηκαν και για εγκλεισμό αντιφρονούντων. Σήμερα τα κτήρια είναι εγκαταλελειμμένα, καθώς όμως διασώζονται εξωτερικά τουλάχιστον σε καλή κατάσταση, μπορούν να αποκατασταθούν με αυθεντικότητα και να αποκτήσουν μία συμβατή επανάχρηση, κάτι που είναι αίτημα τοπικών φορέων εδώ και καιρό. Σε μία εποχή που η διατήρηση του φυσικού και κυρίως του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα, είναι ευχής έργον να αποκατασταθούν και η χωροθέτηση εντός κηρυγμένου αρχαιολογικά χώρου μπορεί να εξασφαλίσει μία επιστημονικότητα και αυθεντικότητα στις εργασίες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου