Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Για την προστασία του τοπίου: παγκρήτια δράση πεζοποριών στις 05 Ιουλίου 2020 και το κάλεσμα για τη σωτηρία των Αγράφων, οι 6 προτεινόμενες πεζοπορίες


Η παγκρήτια αυτή δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της κινητοποίησης για τον νέο περιβαλλοντικό νόμο και την εδραίωση της μαζικής αλλοίωσης του φυσικού (αλλά και ανθρωπογενούς) περιβάλλοντος με σκοπό τη μεγάλης κλίμακας τουριστική και βιομηχανική εκμετάλλευση. Αφορμή ήταν το κάλεσμα πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για τη σωτηρία των Αγράφων και πολυάριθμες πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα θα λάβουν χώρα από το πρωί της Κυριακής 05 Ιουλίου 2020. Αναλυτικά στην Κρήτη έχει δημοσιευτεί ότι θα γίνουν οι εξής δράσεις:


  1. Πεζοπορία «Αγία Ειρήνη – Βρομονερό», στο ηρωικό νοτιοανατολικό τμήμα του Ψηλορείτη, κοντά στον Κρουσώνα Ηρακλείου.
  2. Στο ιερό κορυφής του Βρύσινα Ρεθύμνου.
  3. Στην κορυφή της Σελένας στο Οροπέδιο των Λασιθιώτικων βουνών.
  4. Στο φαράγγι της Αράδαινας Χανίων.
  5. Στην ιερό κορυφής του Κόφινα Αστερουσίων Ηρακλείου.
  6. Στην περιοχή της Σιτάνου, στα όρη Σητείας, περιοχή ήδη με εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων.

Η αλλαγή χρήσεων γης στα ορεινά της Κρήτης και η ανάπτυξη βιοτεχνικών χρήσεων για παραγωγή ρεύματος είχε μία σχετικώς βραδεία εξέλιξη τα προηγούμενα έτη, αν και οι σχεδιασμοί είχαν δημοσιευτεί ήδη από το 2010 σε επίπεδο χαρτογράφησης. Η διαφοροποίηση του τοπίου και η βιομηχανοποίησή του θα έπρεπε να αφορά όλη την τοπική κοινωνία ώστε να επιλέξει τι επιθυμεί η ίδια με βάση απτά επιστημονικά δεδομένα. Πιθανότατα όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί για ενημέρωση του κοινού, που όμως από ότι φαίνεται κατά κόρον απλά κύλισαν μέχρι να αρχίσει η κατασκευή των έργων. Τώρα όμως μπορούν να αναδειχθούν μέσω επιτόπιων δράσεων και διαδικτυακά μέρη που θα αλλάξουν εικόνα στο προσεχές μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου