Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Οι τρεις πανέμορφες παραλίες στην αρχαία Ίτανο (Ερημούπολη)

Ερημούπολη ή αρχαία Ίτανος.

Όσοι την έχετε επισκεφτεί, έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν υπάρχουν τα γνωστά παραλιακά facilities εκεί;


Πανοραμική φωτογραφία της βόρειας πλευράς της ακτογραμμής στην αρχαία Ίτανο, την Ερημούπολη, στη βορειοανατολική Κρήτη, και του θαλάσσιου χώρου μπροστά της


Η ύπαρξη της σημαντικής αρχαίας πόλης στη θέση αυτή οδήγησε με σειρά ΦΕΚ στην κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης τόσο στη στεριά όσο και τη θάλασσα, προφυλάσσοντας τον "ερημικό" χαρακτήρα της. 


Πράγματι στη θέση αυτή έχει λάβει χώρα εκτεταμένη αρχαιολογική έρευνα. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα από την Ιταλική σχολή, ενώ συνεχίστηκαν από τη Γαλλική. Πιο πρόσφατα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Γαλλική σχολή σε συνεργασία με την οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων συνέχισαν την έρευνα φωτίζοντας πτυχές του σημαντικού αυτού λιμανιού της αρχαιότητας. Σημαντικά μνημεία που διερευνήθηκαν ήταν οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές δίπλα στον νότιο όρμο, τη νότια από τις τρεις σημερινές παραλίες, που αποτελούσε το κύριο λιμάνι, θέσης νεκροταφείου της πόλης, ενώ καινοτομία αποτέλεσε η διενέργεια γεωφυσικών ερευνών που έδωσαν ενδείξεις ότι ο νότιος όρμος εισχωρούσε πολύ βαθύτερα στη στεριά, σαν μικρό φιόρδ.



Χάρτης της περιοχής της αρχαίας Ιτάνου (Ερημούπολης), όπου παρουσιάζονται οι τρεις δημοφιλής σήμερα ακτές σε σχέση με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Υπέρθεση τοπογραφικού κήρυξης σε χαρτογραφικό υπόβαθρο Google Earth, επεξεργασία @cretanlandscape



Με τις διαδοχικές κηρύξεις, οι τρεις παραλίες αποτελούν πραγματικά έναν δημοφιλή αλλά και αυθεντικό παράλληλα προορισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου