Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ακολουθώντας την παραθαλάσσια διαδρομή του τραίνου στο Μπεντενάκι Ηρακλείου


Πώς η βιομηχανική αρχαιολογία μπορεί να συνεισφέρει στο branding μίας περιοχής;
Ο διάδρομος της παλαιάς γραμμής του Βιομηχανικού Σιδηροδρόμου Ηρακλείου ως ένα πολιτιστικό μονοπάτι στην ιστορία του παραθαλάσσιου μετώπου της πόλης.


Με αφετηρία το άγαλμα του Ν. Κιτσίκη στην αρχή του προσήνεμου μώλου του Ηρακλείου, προς τιμήν του μηχανικού που είχε ενεργό ρόλο στην πρώτη φάση της κατασκευής του λιμένα, η διαδρομή ακολουθεί νοητά έναν σιδηροδρομικό συρμό που ξεκινά από το λιμάνι με προορισμό το λατομείο - εργοστάσιο του Ξηροποτάμου και περνά από το παραθαλάσσιο μέτωπο του ιστορικού κέντρου της πόλης, που έχει πια εν πολλοίς αναπλαστεί. 



Με όδευση παράλληλα με την άλλοτε ήρεμη και άλλοτε φουρτουνιασμένη θάλασσα, που τόσα έχει να μας διδάξει για την αντοχή των ανθρώπινων κατασκευών απέναντι στα στοιχεία της φύσης, η διαδρομή του περιπάτου μας συναντά πέντε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, τρεις μνημειακές θέσεις και δύο μουσεία, το επιθαλάσσιο βενετικό οχυρό Rocca a Mare / Κούλες, το βενετικό λιμάνι, τον αρχαιολογικό χώρο της Santa Catarina ruinata στο Μπεντενάκι και την έναντί της σημαντικότατη, αποκατεστημένη και επισκέψιμη, βενετική βασιλική του Αγίου Πέτρου, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και έχει τερματισμό στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την παλαιά Ηλεκτρική Εταιρεία του Ηρακλείου. Φυσικά, τη διαδρομή πλαισιώνουν ταβέρνες και καφέ που από παλιά χαρακτήριζαν την εσπλανάδα της πόλης σε ένα μοναδικό τοπ 5 + 1 things to do με άξονα το #trail του παλαιού σιδηροδρομικού δικτύου, ταξιδεύοντάς μας σε μία άλλη εποχή, όχι τόσο μακρυνή, που πια, όμως, κοντεύει ολότελα να λησμονηθεί... Σχεδόν έναν αιώνα πριν το βιομηχανικό τραίνο σφύριζε στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου και οι καπνοί των ατμήλατων μηχανών έδιναν μία διαφορετική, ατμοσφαιρική, εικόνα που δεν μπορούν να τη ζήσουν οι σημερινές γενιές.




Powered by Wikiloc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου