Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ακολουθώντας την παραθαλάσσια διαδρομή του τραίνου στο Μπεντενάκι Ηρακλείου


Πώς η βιομηχανική αρχαιολογία μπορεί να συνεισφέρει στο branding μίας περιοχής;
Ο διάδρομος της παλαιάς γραμμής του Βιομηχανικού Σιδηροδρόμου Ηρακλείου ως ένα πολιτιστικό μονοπάτι στην ιστορία του παραθαλάσσιου μετώπου της πόλης.


Με αφετηρία το άγαλμα του Ν. Κιτσίκη στην αρχή του προσήνεμου μώλου του Ηρακλείου, προς τιμήν του μηχανικού που είχε ενεργό ρόλο στην πρώτη φάση της κατασκευής του λιμένα, η διαδρομή ακολουθεί νοητά έναν σιδηροδρομικό συρμό που ξεκινά από το λιμάνι με προορισμό το λατομείο - εργοστάσιο του Ξηροποτάμου και περνά από το παραθαλάσσιο μέτωπο του ιστορικού κέντρου της πόλης, που έχει πια εν πολλοίς αναπλαστεί. 


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Μέσα σταθερής τροχιάς στην Κρήτη: Δίκτυα βιομηχανικών σιδηροδρόμων κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα


Είχε η Κρήτη σιδηροδρομικά δίκτυα;

Η απάντηση είναι ναι. Μικροδίκτυα που αναπτύχθηκαν κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα για την εξυπηρέτηση βιομηχανικών, εξορυκτικών, λιμενικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί, αποτέλεσαν αναμφίβολα μία από τις πλέον ιδιάζουσες μορφές τεχνικών έργων στο κρητικό τοπίο, άμεσα συνυφασμένα με την τοπική μικροϊστορία και γεωμορφολογία. Σήμερα παραμένουν άγνωστα αυτά τα μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας, αναμένοντας τη διάσωση και ανάδειξή τους.

Στο 12ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο στις 21-25 Σεπτεμβρίου 2016, έγινε μία πρώτη καταγραφή και ταξινόμησή τους, η οποία είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή έκδοση των Πρακτικών του συνεδρίου αυτού:

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Προβολή βιντεοσκοπημένης ανακοίνωσης στο συνέδριο "Κρητικός Πόλεμος, άγνωστες πτυχές"

Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην ανακοίνωση του κ. Δρακάκη στις 02.11.2019 στο συνέδριο "Κρητικός Πόλεμος, άγνωστες πτυχές" στο Ηράκλειο, μπορούν να το παρακολουθήσουν σε αυτό το βίντεο μέσα από το κανάλι της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Youtube:


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Συμμετοχή στην 5η Διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος



Στις 13 Νοεμβρίου 2019 είχαμε μία ακόμη δυνατή καταιγίδα για το φετινό έτος που χαρακτηρίζεται από τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα... Είναι κάτι πρωτοφανές ή έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν; Είμαστε άραγε έτοιμοι υλικά και ψυχικά για συνεχόμενες χρονιές με ακραία καιρικά φαινόμενα, εάν λάβει χώρα η κλιματική αλλαγή και τι μπορούμε να μάθουμε από αντίστοιχα γεγονότα του παρελθόντος και τις δράσεις που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή τους;

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Συμμετοχή στην οργάνωση συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολόγιο: Ανταγωνιστικοί ή συμπληρωματικοί θεσμοί;

Μέλη της ομάδας συμμετείχαν στη συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολόγιο: Ανταγωνιστικοί ή συμπληρωματικοί θεσμοί; που έλαβε χώρα την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Καψωμένου και της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού. Η τοποθέτηση της ομάδας αφορούσε κυρίως τη σημασία των γραπτών αρχειακών πηγών στη σύγχρονη διεπιστημονική έρευνα και κυρίως την αξία τους ως υλική πολιτιστική κληρονομιά και τα ζητήματα προστασίας τους.


Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

"Μνήμες και πολιτισμικές πρακτικές της ομάδας Ναυτοπροσκόπων Ηρακλείου Κρήτης" - περίληψη


Ο επίκουρος καθηγητής Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μανόλης Δρακάκης, παρουσίασε το προηγούμενο Σάββατο στην 5η Συνάντηση των Αρχαιολογικών Διαλόγων "ΘαλασσοΓεωγραφίες: Ρότες, Ροές, Δίκτυα", μια πρώτη προσέγγιση της ερευνητικής συνεργασίας με την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηρακλείου στην ανακοίνωση: Μανόλης Δρακάκης - Βαγγέλης Χαριτόπουλος, "Μνήμες και πολιτισμικές πρακτικές της ομάδας Ναυτοπροσκόπων Ηρακλείου Κρήτης".


Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Monumental Plane Tree in Krasi, Heraklion: one of the oldest trees in Europe

{Αναδημοσίευση από http://cretanplaces.blogspot.com}

One of the oldest and thickest plane trees in the world, listed as Monument of Nature by the Greek Ministry of Environment, fits perfect with the neighboring listed complex of fountains in the village #Krasi. Through all the years of its existence, the monumental plane tree witnessed many historical events, and the presence of the great Greek author Nikos Kazantzakis. 

The monumental plane tree of Krasi ©cretanplaces


Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Παναγία Κερά Καρδιώτισσα

Η μονή της Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας κτισμένη σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη του κρητικού τοπίου στην κρητική ενδοχώρα, στη βορειοανατολική πλαγιά των λασιθιώτικων βουνών, δεσπόζει στη λεκάνη απορροής του Αποσελέμη και στην οδική πρόσβαση που οδηγεί στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Νότια όψη καθολικού Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας - cretanlandscape

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Ναός Αγίων Θεοδώρων και νησίδα Θοδωρού, Χανιά

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό από τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ότι ο μικρός ναός των Αγίων Θεοδώρων στην ομώνυμη νησίδα, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστή ως Θοδωρού, έχει παρουσιάσει εμφανείς φθορές στο εσωτερικό της στέγασής του λόγω της έντονης κακοκαιρίας τους πρώτους μήνες του 2019, που προκάλεσε άλλωστε μεγάλες καταστροφές σε μνημεία και υποδομές του νομού Χανίων. 


Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Γέφυρα Καιρίτη στον Αλικιανό Χανίων: ένα μνημείο που πρέπει να ανακατασκευαστεί


Ο Φεβρουάριος αποδεικνύεται σαν ένας μοιραίος μήνας για πολλά μνημεία. Το Φεβρουάριο του 2105 κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα, ενώ ειδικά στην Κρήτη, είχε προηγηθεί το 2014 κατάρρευση τμήματος της βενετικής βίλλας στον Πίκρη, ενώ τον ίδιο μήνα το 2017 και 2019 κατέρρευσαν τμήματα του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στη βενετική οχύρωση των Χανίων. Στις 24 Φεβρουαρίου κατέρρευσε, σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση η γέφυρα του Καιρίτη ποταμού, κοντά στον Αλικιανό Χανίων, κατασκευασμένη το 1908 επί Κρητικής Πολιτείας. Ένα παρά πολύ δυνατό βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας από πλάνα του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού ΝΕΑ TV.


Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου

Πανέμορφος ναός - μινιατούρα της ύστερης βενετικής περιόδου στα Τρία Μοναστήρια, έξω από το Ρέθυμνο. Είναι ένα μοναδικό μνημείο όπου ο ναός έχει κτιστεί πάνω στη στέγαση ενός μεγάλου θολωτού οικοδομήματος. 
Σχεδιάζεται η κατασκευή σταθμού διαλογής απορριμμάτων στην περιοχή, κάτι που θα την υποβαθμίσει... Την επόμενη φορά που θα πηγαίνετε από Ρέθυμνο προς Σπήλι, προσέξτε αυτό το ιδιαίτερο οικοδόμημα, στα δεξιά του δρόμου καθώς ανεβαίνουμε.
Η φωτογραφία λήφθηκε τέτοιο καιρό πριν 12 χρόνια. Έχει κανείς κάποια πιο πρόσφατη;
#cretanlandscape_raise_awareness
#Greece #Crete #Rethymnon 
#church #cretanlandscape



Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Σπιναλόγκα. Το 2019 θα σημάνει την ένταξή της στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;

Στα τέλη του μήνα θα κατατεθεί ο φάκελος υποψηφιότητας του Φρουρίου Σπιναλόγκας για να εξεταστεί η ένταξη του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 



➡ Η διαδικασία ένταξης οδηγεί στη βελτίωση του χώρου και της λειτουργίας του Φρουρίου.

▶ Ωστόσο δεδομένου ότι πια η UNESCO θέλει να εντάσσει περισσότερο μνημεία των χωρών της Αφρικής, Ασίας και Νοτίου Αμερικής, ενδεχόμενη απόρριψη του φακέλου δεν πρέπει να οδηγήσει σε απογοήτευση και εγκατάλειψη των έως τώρα καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί.



#Greece #Crete #Lassithi
#Spinalonga #UNESCO
#cretanlandscape

About us

Μέσα από την επιστημονική έρευνα για τη μελέτη και ανάδειξη του Κρητικού Τοπίου, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του καθημερινού βίου των ανθρώπων της υπαίθρου κατά τους προηγούμενους αιώνες, δημιουργήθηκε η ιδέα για τον πειραματισμό στις εφαρμογές του διαδικτύου με σκοπό την προβολή των αυθεντικών αξιών του και την πρόταση ορισμένων στρατηγικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον.